woensdag, januari 11

Energy

Langelo is een schattig klein dorpje in het mooie Drentse land. Tweehonderd en zevenenveertig inwoners heeft het. 247. Iedereen kent iedereen in Langelo. Als je het dorp binnenrijdt en je adem inhoudt dan kun je, zonder blauw aan te lopen, het hele dorp door. Geloof me, ik kan het weten. We komen heel vaak door Langelo.

Een aantal jaren geleden was er enorme ophef in dit piepkleine Drentse dorpje. De NAM, die aardolie-gas-gigant, had uitgerekend Langelo uitgekozen voor een ondergrondse gasopslag. De bevolking protesteerde. Alle 247 stuks. Maar schreeuwen tegen een gasopslag bleek net zo effectief als schreeuwen voor het behoud van een bos in Limburg. De gasopslag kwam er dus toch. Er werd, dat vond de NAM héél aardig van zichzelf, een enorme wal met bomen om heen gelegd. Zodat het lelijke project uit het zicht verdween. Dat is echter niet helemaal gelukt. Als je langs Langelo rijdt zie je, zonder ook maar enige twijfel te hebben, dat daar iets in het Drentse landschap ligt wat er écht niet thuishoort. Nog steeds niet. Ondanks dat de wal inmiddels helemaal begroeid is. Op de foto zie je onderin het pittoreske Langelo met daarboven, als een UFO-landingsbaan, de enorme gasopslag.

En vandaag was het een bijzondere dag voor de gasopslag want het hoofd van onze natie kwam op bezoek. 'J.P. Balkenende' stond geborduurd op de naamlabel van zijn gloednieuwe, knaloranje veiligheidsjas. Hij had een helm op, dat was kapseltechnisch gezien een hele verbetering, en hij droeg een veiligheidsbril. Bijna stoer. Maar in het geval van J.P. is alles altijd bijna, maar nooit helemaal. Tot onze grote vreugde begon hij ook nog te spreken.

'Dit is een belangrijk project in Noord Nederland,' sprak de man gewichtig. 'Door dit soort projecten wordt dit gebied ook wel energy-valley genoemd...'

En wij rolden van de bank van het lachen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh mèn... Die wordt met de dag slechter. Ik kan me niet herinneren dat ik de laatste jaren iets reëels uit zijn mond gehoord heb.

Anoniem zei

En daarmee heeft hij Langelo meteen op de economische wereldkaart gezet. Toevallig.
*schuddebuikt om zoveel megalomane dommigheid*

Anoniem zei

Even over een aantal posts terug: WAUW, wat geweldig mooi wat je getekend hebt!!